Despre Bacalaureat dupa 6 ani

November 12th, 2017

In 2011 faceam gratuit un serviciu pe care Ministerul Invatamantului nu-l facea pe bani buni: ofeream public pentru prima data datele de la Bacalaureat intr-un format simplu, text, sa poata fi analizate de oricine are interes. Ani de zile dupa aceea am tot primit intrebari despre datele acestea precum si cereri pentru restul de date asa ca pe parcurs am mai actualizat pe cat posibil pagina cu datele nou aparute. Anul acesta pentru prima data am primit un altfel de comunicare si anume o oferta de la Costin Bleotu de la Code4Ro: datele noi precum si o arhiva cu datele din anii anteriori de la Bacalaureat si Capacitate. Tare frumoasa surpriza mi-a facut dansul asa, ca uite se poate totusi si asa ceva, o interactiune altminteri perfect normala si logica: am facut asta, am vazut ca ati facut inainte ceva similar, am comparat, astea-s diferentele, va intereseaza ori poate fi de folos? Asadar am multumit, am preluat, am contactat pe cei de-i mai stiam interesati de analize pe datele astea, am dat mai departe. Si cine stie, poate incet-incet, ceva se misca totusi in directia cea buna. Vom vedea.

Totusi, suntem in 2017 si daca ma uit in urma ca era 2011 cand am pus datele acelea prima data, se cheama ca am fost asadar cu *doar* 6 ani de zile inaintea societatii civile din Romania. Undeva, candva, intr-un viitor indepartat e posibil inca sa se intample ca si Ministerul Invatamantului sa ne ajunga din urma desi nu-i clar exact cand. E mai degraba posibil dar nu tocmai probabil dat fiind ca 6 ani de zile mai tarziu singura "imbunatatire" a sitului Ministerului e ca macar folosesc un singur format prost pentru date in loc de 5 formate proaste. Adaugarea si unui banal format text e posibil sa mai dureze inca un sfert de secol ori pe acolo, in fond nu-i graba ca nu dau... turcii. Ori nu inca, in tot cazul. De publicat analize si utilizat datele concret si transparent sa stie si lumea la ce-s utile si cum ajuta nici nu-i vorba.

Oricum, daca tot au trecut 6 ani de la ultima analiza am zis ca merita macar asa o privire din fuga la ce s-a mai intamplat cu notele la Bacalaureat. Iata cum sta treaba per total:

procent_admisi_bac_2004_2017

nota_medie_admitere_bac_2004_2017

In prima imagine aveti procentul de candidati care au fost admisi la examenul de Bacalaureat in fiecare an in sesiunea de vara. In vreme ce e clar vizibila caderea brusca a procentului de promovati in 2011 si apoi in 2012, din 2013 imi pare cam la fel de clara "revenirea" oarecum gradata catre 75%-80%.

Nota medie (imaginea a doua) e calculata doar pentru cei admisi (de vreme ce candidatii respinsi nu au neaparat note la toate materiile oricum). Aceeasi scadere brusca e vizibila in 2010-2011 si aceeasi "recuperare" treptata e la fel de vizibila din 2012. Insa merita totusi spus ca diferentele nu-s chiar la fel de dramatice: in vreme ce procentul de admisi e 50% in 2011 (cand e cel mai mic) si 74% in 2017 (ori aproape 84% in 2005 cand e cel mai mare), nota medie e totusi 7.39 in 2011 (cea mai mica) si 7.88 in 2017 (8.21 in 2005 cand e cea mai mare). Asadar nota medie variaza cu mai putin de un punct per total si altminteri cu o jumatate de punct intre 2011 si 2017. In acelasi interval insa procentul de admisi creste cu 25 de procente si mai mult decat atat examenul in sine se transforma in consecinta dintr-un examen "dur" intr-unul in esenta lejer de vreme ce trei sferturi din candidati sunt admisi.