Nu orice întrebări sunt chestionar

September 17th, 2010

Pe principiul orice set de întrebări reprezintă un chestionar,  capital.ro dă în oameni cu o chestie infectă botezată pompos University Ranking Romania 2010. Plină de bunăvoință am trecut peste o listă întreagă de porcării:

  • peste titlul inutil englezesc,
  • peste aspectul de însăilătură pe genunchi care dă cu tifla nenumăratelor opțiuni inteligente și gratuite de software pentru chestionare (limesurvey de un exemplu așa pe nepregătite?) - au folosit javascript, dar se pare că și acela pe principiul copy/paste după cum arată sursa,
  • peste lipsa unor chestiuni elementare precum numerotarea întrebărilor,
  • peste faptul că încă n-au descoperit că poți alege universitatea dintr-o listă cu căutare automată mai degrabă decât să pui o listă kilometrică pe care utilizatorul trebuie să o parcurgă voios,
  • peste scârboasa practică de a face totul obligatoriu și de a marca asta cu idioate steluțe roșii peste tot,
  • peste lipsa celei mai elementare transparențe în a oferi comunicarea rezultatelor,
  • peste spoiala de transparență și deschidere care se manifestă printr-o frază nu ezitați să ne contactați dar fără a oferi o adresă de e-mail, un telefon, o modalitate oarecare de contact.

Am început să mă enervez cu adevărat abia la întrebarea fantastică De ce nu aţi lucrat în domeniul studiat după absolvirea facultăţii? Adică un fel de De ce nu porți bască iepurașule? Trecând (cu greu, dar să zicem) peste formularea și exprimarea care nici nu se obosește să presupună că s-ar putea totuși să chiar lucrezi în domeniul studiat, variantele de răspuns nu au măcar opțiunea că lucrez fix în domeniul studiat, experților ce sunteți.

Apogeul a fost în momentul în care am realizat că lista universităților este complet aleator creată (Universitatea Politehnica de exemplu este cea din București sau din Timișoara? - dacă nu sunt chiar mai multe în fapt). Ca să nu mai menționăm că întrebarea spune ce facultate ați absolvit iar lista arată universități de parcă tot aia ar fi.

Mai mult decât atât, domeniul e iarăși ceva fascinant unde ingineria pare să fie separată de IT. Atunci unde se încadrează absolvenții de Calculatoare (Politehnica, da) cu diplomă pe care scrie inginer diplomat cu specializarea Calculatoare? La IT sau la Inginerie? Cum mărețul chestionar te lasă în aer, alegi după cum te taie capul și rezultatul e fix că unii vor alege IT și alții vor alege Inginerie - mai bine puneam aleator că tot cam aia e.

Dincolo de faptul că mi se pare o cumplită bătaie de joc toată această mascaradă pe post de chestionar, treaba e că în esență nu poate aduna decât gunoi. Din care orice concluzii vor fi, cu necesitate, gunoi de asemenea. Atâta timp cât întrebările sunt pur și simplu prea ambigue și chiar incorecte, pot la fel de bine să fac un studiu cu "date" complet aleatoare. Dacă vreau să-mi bat capul probabil că pot chiar să fiu mai subtilă și să fabric niște date corespunzând cu trendurile cunoscute și să vezi ce mai studiu glorios. Mă scuzați, dar dacă așa fac cei de la Capital studiile, atunci nu sunt decât un tabloid în lumea datelor. Capital-can-can mai bine.

În concluzie, NU vă pierdeți vremea completând așa ceva. De data asta nu vi se pare. Chiar este inutil.